Bylinky sú skvelé rastliny na pestovanie aj v zimných mesiacoch, či už ste začiatočník alebo skúsený záhradník. Pestovanie byliniek v domácnosti je skvelý spôsob, ako mať celoročnú zásobu čerstvých byliniek.
???? Bay Leaf
Rastie ako vždyzelený strom alebo ker, ktorého listy sa používajú na ochutenie mnohých pomaly varených jedál, napríklad dusených pokrmov. Kríky sú odolné a nenáročné na starostlivosť. Pestovanie v kvetináčoch a sadeniciach obmedzuje ich rast a udržuje ich menšie.
????
Alebo francúzska petržlenová vňať má jemnú anízovú príchuť a veľmi dobre sa jej darí, pretože má tendenciu sa v lete pri vyšších teplotách zvinúť. Táto bylinka je obľúbená vo francúzskej kuchyni, najmä ako základná zložka vaječných jedál.
???? Pažítka
Cibuľa, ktorá dodáva pokrmom jemnú chuť. Bežne sa používa do omelety, letných šalátov a zemiakového šalátu.
???? Oregano
Vylepšuje mnohé stredomorské a mexické pokrmy a stáva sa obľúbeným druhom v domácich bylinkových záhradách. Jemne aromatické kvety oregana sú skvelou ozdobou šalátov.
???? Stonky petržlenu
Multifunkčná klasická talianska bylina, ktorá sa osvedčila ako kulinárska bylina, ako aj na praktické účely. Táto bylinka bola predtým často odsúvaná na okraj taniera, ale teraz sa dostáva do centra pozornosti práve pre svoju chuť. Kučeravá petržlenová vňať je menej chutná a používa sa najmä ako dekorácia. Talianska alebo plochá petržlenová vňať je známa svojou výraznou chuťou.
???? Rosemary
Rastie ako veľmi aromatický stálezelený ker. Jeho výrazná chuť sa používa striedmo v jedlách z jahňacieho, bravčového a teľacieho mäsa. Namiesto atraktívnych dekoratívnych druhov, ktoré sú menej odolné, si vyberte obyčajný zelený rozmarín. Rozmarín nepotrebuje veľa vody, čo sťažuje jeho pestovanie; väčšina ľudí rastliny zbytočne prelieva.
???? Tymián
Má opojné aromatické listy, ktoré rastú na nízkej vždyzelenej rastline. Jeho chuť závisí od vybranej odrody. Bežne sa používa do mäsových jedál, polievok a dusených pokrmov.
➡️ Prečo si doma založiť bylinkovú záhradu?
Existujú dva dôvody, prečo si založiť domácu bylinkovú záhradku, ktorá bude rásť celú zimu.
1️⃣ Prvým dôvodom je túžba mať prístup k čerstvým domácim bylinkám aj v zime. Doma vypestované bylinky sú nepochybne chutnejšie ako čerstvé alebo sušené bylinky kúpené v obchode.
2️⃣ Druhým dôvodom je udržanie jemných trvaliek pri živote počas zimy. V zime vonkajšie teploty klesajú pod hranicu, ktorú niektoré bylinky nemusia prežiť. Ich premiestnením do interiéru (môže to znamenať jednoduché prenesenie kvetináčov dovnútra alebo vykopanie rastlín a ich presadenie do kvetináčov) ich ochránite pred nepriaznivými podmienkami a udržíte ich pri živote na ďalšie vegetačné obdobie.
➡️ Ako pestovať bylinky doma
Ak máte správne zásoby a správne podmienky na pestovanie, je to jednoduché. Ak chcete pestovať bylinky doma, potrebujete rastliny, ktoré chcete pestovať, materiály, v ktorých ich chcete pestovať, a nádoby, do ktorých sa všetko zmestí.
✔️ Rastliny
Môžete si vybrať, či chcete presadiť rastliny do interiéru, alebo ich začať pestovať zo semien či rozmnožovať z odrezkov. Všetky možnosti majú svoje výhody a nevýhody. Kúpa semien je lacnejšia, ale semená si vyžadujú viac času a starostlivosti; odrezky sú lacnejšie, ale potrebujete už vypestované bylinky.
✔️ Substráty
Dôležitý je výber kvalitného substrátu podľa typu pestovateľskej nádoby: slúži ako zásobáreň vlhkosti a živín, poskytuje vzdušný priestor okolo koreňov a poskytuje rastline oporu tým, že ukotvuje korene. Kokosové zmesi a komerčné substráty sú dva najčastejšie používané pestovateľské substráty.
Kokosová zmes sa skladá z hnedých a bielych vlákien, ktoré sa nachádzajú medzi škrupinou a vonkajším obalom kokosového semena. Komerčné substráty sú zmesou prísad, ktoré zvyčajne pozostávajú z rašelinového machu alebo kokosovej kôry, borovicovej kôry a perlitu alebo vermikulitu. Oba typy pestovateľských substrátov sú ľahké a dobre udržiavajú vlhkosť, takže sú ideálne pre rastliny pestované v kvetináčoch a debničkách.
✔️ Kontajnery
Pri rozhodovaní o nádobách pre rastliny je potrebné zohľadniť tri základné aspekty: veľkosť nádoby, materiál, z ktorého sú vyrobené, a to, či majú dobré drenážne otvory.
Pokiaľ ide o veľkosť, je dôležité vybrať nádoby, ktoré sú dostatočne hlboké pre zrelú koreňovú sústavu rastliny a dostatočne široké, aby sa zabránilo prevráteniu. Je lepšie vybrať nádoby o niečo väčšie, ako budú rastliny skutočne potrebovať.
Na domáce pestovanie byliniek si vyberte nádoby z plastu, laminátu alebo terakoty.
Plastové alebo laminátové kvetináče sú ľahké a dodávajú sa v rôznych veľkostiach, farbách a tvaroch. Okrem toho nie sú drahé.
Terakotové kvetináče sú ťažké, ale odolné a dlho vydržia. Prúdenie vzduchu cez kvetináč a substrát pomáha regulovať hladinu vlhkosti a zabraňuje zamokreniu.
Hľadajte kvetináče s otvormi na dne, ktoré umožňujú odtok prebytočnej vody; zamokrenie je nežiaduce, pretože znižuje obsah kyslíka v pôde a poškodzuje koreňový systém.
✔️ Podmienky pestovania
Zabezpečenie správneho množstva slnečného svetla a správnej teploty okolia podporí silný a zdravý rast vašich byliniek a najlepšie chutiace listy.
✔️ Teplota
Vo všeobecnosti sa odporúča, aby sa bylinky pestovali v miestnostiach s teplotou vzduchu medzi 18-21 °C cez deň a 12-15 °C v noci. Mnohé z nich prežijú aj teploty nižšie, ale drastické rozdiely spôsobujú rastlinám stres a znižujú ich rast.
Neumiestňujte kvetináče na miesta, kde sú vystavené studenému prievanu z okna alebo dverí, alebo aspoň utesnite vetracie otvory, ktorými prúdi vzduch. Táto prudká zmena teploty môže bylinky namáhať a ovplyvniť ich chuť.
✔️ Vystavenie slnečnému žiareniu
Bylinky v záhrade zvyčajne milujú slnečné stanovištia. Kvôli rýchlemu rastu potrebujú na fotosyntézu dostatok slnečného svetla. V interiéri prežijú pri minimálne 6 hodinách slnečného svetla denne, ale lepšie sú miesta, kde rastliny dostávajú 10 až 12 hodín slnečného svetla denne.
Pri výbere miesta pre rastliny vyberajte radšej slnečné parapety okien orientovaných na juh alebo západ. Okná orientované na juh poskytujú najviac slnečného svetla, ktoré cez ne prúdi celý deň. Okná orientované na západ sú dobrou alternatívou; poskytujú dlhé obdobie priameho slnečného svetla, ale často nie v najteplejšej a najintenzívnejšej časti dňa.
Nádoby pravidelne obmieňajte, aby bol rast rovnomerný.
Ak bylinky nemajú dostatok svetla, rastú vyššie a ich chuť nie je taká intenzívna. Preto skúste okno, ktoré je lepšie osvetlené slnkom, alebo si kúpte špeciálne svetlo so žiarovkami alebo žiarivkami, ktoré doplní prirodzené svetlo rastlín.
✔️ Zalievanie
Existuje jemná rovnováha medzi zalievaním rastlín, aby boli spokojné, a ich nadmerným zalievaním alebo dokonca utopením. Mnohé bylinky neznášajú namočené korene, preto by ste mali dbať na to, aby ste zalievali len podľa potreby.
Väčšina byliniek by sa mala zalievať, keď je vrchný centimeter zeminy v kvetináči suchý. Zalievajte, kým sa prebytočná voda nezačne odlievať zo dna hrnca.
✔️ Zber úrody
Bylinky dobre reagujú na častý zber; pravidelné odstraňovanie listov z rastlín vyvolá nový rast a podporí plnosť a hustotu.
Zber úrody je jednoduchý.
Ak je to možné, zberajte ráno. Čistými ostrými nožnicami alebo aj nechtami oddeľte stonky tesne nad spojom, z ktorého vychádza niekoľko listov. Na rastline nenechávajte ani kúsok stonky.
Konce konárov pravidelne zaštipujte, aby ste rastlinu podporili v raste do strán, čím sa dosiahne plnší tvar, a nie smerom nahor.
Ak sú rastliny preplnené, môžete získať väčšiu úrodu. Stonky začnite zbierať z vrcholu rastliny, pričom dbajte na to, aby ste v jednom okamihu neodstránili viac ako 2⁄3 rastliny.
Ak chcete dosiahnuť najlepšiu chuť, zberajte vždy pred kvitnutím rastlín. Ak už kvitnú, odstráňte kvety a so zberom počkajte niekoľko dní.
Pestovanie byliniek v domácnosti je skvelý spôsob, ako mať celoročnú zásobu čerstvých byliniek. Okrem toho môžete ľahko a bezpečne zazimovať jemné trvalky, ktoré by nemuseli prežiť silné vonkajšie mrazy.