recenzie, porovnanie + test 15 najlepších POZRITE SI NÁŠ TEST A VYBERTE SI NAJLEPŠÍ STOLNÝ MIXÉR NA TRHU.
- Nestrácajte čas hľadaním najlepšieho stolného mixéra.
- Na základe recenzií používateľov vám pomôžeme vybrať najlepší stolný mixér na rok 2025
- Ušetrite s nami čas a peniaze.
Víťaz spotrebiteľského testu roka 2025
Ľudová voľba
Zlatá stredná cesta
Víťaz testu
Pre náročných
Najlepšie stolové mixéry v krajine
Keď sa obzrieme späť, stolové mixéry sú na trhu už dlho. Ich neustála potreba v domácnosti a dopyt dokazujú, že klasické mixéry sú stále žiadané. Vo všeobecnosti majú výkonnejší motor a sú najvhodnejšie na prípravu tekutejších zmesí. Pri takom množstve mixérov, z ktorých si môžete vybrať, sme vybrali len tie najlepšie!
Kuchynský robot vs. mixér
Kuchynský robot aj mixér dokážu ingrediencie rozmixovať na menšie kúsky, ale v niektorých situáciách je vhodnejší kuchynský robot a v iných mixér. Aj keď oba typy mixérov môžu niekedy vykonávať rovnakú prácu, medzi kuchynským robotom a mixérom je niekoľko zásadných rozdielov. Mixéry sú pomerne silné vďaka hybnosti menšieho noža. Hoci nože nie sú nevyhnutne super ostré, dokážu efektívne a rýchlo rozmixovať malé množstvo ingrediencií. Nádoby mixéra sú pomerne vysoké, preto sú vhodnejšie na tekutiny. Preto ak chcete vytvoriť smoothie alebo nejakú zmes, ktorá má tekutú konzistenciu, bude lepšie použiť mixér. Kuchynské roboty majú väčšie a ostrejšie čepele, a preto zvládnu náročné úlohy, ako sú mrazené a tvrdé potraviny. Dodávajú sa aj s vymeniteľnými nástavcami a príslušenstvom, takže sa môžete zbaviť rôznych úkonov krájania, drvenia alebo šľahania. Niektoré kuchynské roboty sú dokonca vhodné na miesenie cesta!
Najlepšie stolové mixéry, ktoré si môžete zaobstarať do domácnosti, podľa hodnotenia spotrebiteľov v 2025
Klasický stolový mixér vs. ručný mixér
Stolný mixér ste už pravdepodobne videli, pretože patrí medzi klasické domáce spotrebiče. Jeho hlavnou súčasťou je zvyčajne nádoba podobná džbánu alebo hlboká nádoba s lopatkami na dne, ktoré vychádzajú z hornej časti podstavca smerom k nádobe. Stolné mixéry sú zvyčajne výkonnejšie, ak majú výkonný motor. To znamená, že v porovnaní s ručným mixérom dosiahnete hladšie a konzistentnejšie mixovanie za rovnaký čas. Na druhej strane môže zaberať viac miesta na pracovnej doske a dokonca aj v sklade.
Ručné mixéry – alebo tyčové a ponorné mixéry (ako sa nazývajú) sú novším vynálezom pre domácnosti s menším priestorom a pre tých, ktorí radšej umývajú menej vecí. Tekvicu jednoducho uvarte v hrnci a po uvarení ju môžete v tom istom hrnci rozmixovať na pyré pomocou ručného mixéra. Bezproblémové, jednoduché a menej náročné čistenie a umývanie. Najvýznamnejším obmedzením ručného mixéra je však výkon jeho motora. Pravdepodobne by mal problémy a nemohol by celkom dobre fungovať, ak by ste s ním chceli drviť ľad alebo tvrdšiu nevarenú zeleninu.
najlacnejšie a najlepšie stolové mixéry
Na čo môžete mixér použiť?
Mixéry sa najlepšie používajú na mixovanie zložiek s vyšším obsahom tekutín, pretože sú vybavené hlbokým džbánom alebo nádobou. Mixér však nemusíte používať len na prípravu smoothies alebo mliečnych koktailov. Boli by ste prekvapení, aké nekonečné možnosti máme dnes k dispozícii. S mixérom môžete pripraviť aj jedlá hodné ocenenia Gordona Ramsayho. (Myslíme tým hladké pyré!)
Omáčky
Jedným z najlepších prekvapení, ktoré môžete v mixéri vytvoriť, sú omáčky. Ak si chcete pripraviť obľúbené raňajky alebo občerstvenie, napríklad vajcia Benedikt, môžete mixér použiť na prípravu holandskej omáčky. Chcete si pripraviť vlastnú pizzu? Stačí vziať paradajky, bazalku, cesnak, tymián, korenie a zmes na pizzu je hotová!
Arašidové maslo – nutella
Ak si myslíte, že komerčne vyrábané arašidové maslo – alebo akákoľvek nátierka – je príliš sladké a obsahuje príliš veľa konzervačných látok, môžete si pomocou mixéra rozmixovať arašidy alebo mandle a vyrobiť si vlastné domáce arašidové maslo – nutelu.
Pyré
Pyré – pyré je výsledkom mixovania, kým nevznikne krémová konzistencia. Karfiol stačí uvariť a rozmixovať. Máte chuť na stredomorskú kuchyňu? Stačí uvariť cícer, rozmixovať a máte hummus, ktorý si môžete dať s čerstvo ohriatym pita chlebom. Môžete si dokonca pripraviť vlastné jablkové pyré a podávať si ho s palacinkami alebo chlebom.
Palacinky, vafle a cesto na rýchly chlieb
A najlepšia časť na konci. Palacinky a vaflové cesto! Stačí zmiešať múku, prášok do pečiva a vodu, zapnúť mixér a vytvoriť hladkú zmes – je to takmer okamžité. Cesto môžete vyliať aj priamo zo sklenenej nádoby. Z tohto cesta môžete ľahko pripraviť aj rýchly chlieb, napríklad čokoládový banánový chlieb alebo zdravšiu variantu, ako je cuketový chlieb.
Ako sa starať o mixér a ako ho čistiť?
Pri pohľade na mixér môžete mať trochu obavy alebo dokonca strach. Džbán alebo nádoba je zvyčajne vysoká a na jej dne sú zubaté čepele. Čistiť ho ručne až po čepele môže byť desivá predstava. V tomto prípade sa používanie kefiek s predĺženou rukoväťou môže zdať ako dobrý nápad, ale napriek tomu sa kefky jednoducho nedostanú do všetkých zákutí, aby mixér dobre vyčistili. Existuje jednoduchšie riešenie. Len 30 sekúnd. Stačí naplniť polovicu nádoby mixéra teplou vodou, pridať čistiaci prostriedok na riad a zapnúť. Nechajte ho pôsobiť asi 10 sekúnd, vodu vylejte a znovu dôkladne umyte čistou vodou. A hotovo!
Ak si všimnete, že nože nie sú také lesklé ako pri prvej kúpe mixéra, môžete pri čistení pridať napríklad sódu bikarbónu súčasne s mydlom na riad. Boli by ste prekvapení, ako ľahko môžete svoj mixér opäť vyčistiť. Nezabudnite umyť aj veko a dno nádoby, ak ich máte. Použite teplú mydlovú vodu a dôkladne ich opláchnite. Je tiež dobré nechať ich vysušiť na vzduchu alebo ich jednoducho utrieť do sucha uterákom. Pred čistením základne mixéra vždy nezabudnite vypnúť napájanie a odpojiť mixér zo zásuvky. Kryt motora nikdy neponárajte do vody ani ho nedávajte do umývačky riadu. Tým sa motor v podstate poškodí. Môžete ho však navlhčiť handričkou a jemne utrieť. Mali by ste utrieť aj kábel
Stolný mixér a koktaily
Ideálne by bolo, keby ste mali dostatočne výkonný motor na prípravu zmesí, mrazeného ovocia, kociek ľadu, orechov a dokonca aj semienok pre väčšiu rozmanitosť. Tento výkon by mal byť aspoň 600 W. Technicky síce aj ten najslabší motor dokáže rozmixovať tvrdšie prísady, ale to môže mixér viac zaťažovať, ale potom aj jeho životnosť nemusí byť taká dlhá, ako by ste si predstavovali. Keď máte vhodný mixér, je na vašej kreativite, aby ste sa rozhodli, aké jednoduché alebo zložité smoothie chcete pripraviť.
Nie je nič jednoduchšie ako kúpiť si v supermarkete balenú mrazenú ovocnú zmes a jednoducho ju hodiť do mixéra. Ak však radšej používate čerstvé prísady, nezabudnite, že je lepšie, ak ich rozoberiete na menšie kúsky, aby ste dosiahli hladšiu konzistenciu a kratší čas mixovania. Aby sa uľahčila práca mixéra, platí všeobecné pravidlo, že najprv sa vloží tekutina, potom jemnejšie prísady a nakoniec tie najtvrdšie (zvyčajne kocky ľadu). Pomocou možnosti miešania alebo pulzovania dosiahnete požadovanú dokonalú konzistenciu.