
Porovnali sme najlepšie tlakové hrnce z tohtoročných 15 modelov sú najlepšie Tescoma, Tefal a Banquet
- Výberom najlepších tlakových hrncov ušetríte peniaze, čas aj nervy.
- Na základe nezávislých spotrebiteľských recenzií si vyberte tlakový hrniec s najlepším pomerom ceny a kvality.
- Po výbere najlepšieho tlakového hrnca vám pomôžeme vybrať najlacnejšiu ponuku.
Víťaz spotrebiteľského testu roka 2023
Ľudová voľba
Tefal Tlakový hrniec 6 l, Secure5 Neo v2 P2530741
Tlakový hrniec Tefal Tlakový hrniec 6 l, Secure5 Neo v2 P2530741:Select brand: ÚvodHlavné informácieTechnická špecifikáciaReceptyTlakový hrniec Tefal Secure5 Neo v2 P2530741, …
Viac informácií tuCena: 72 €Zlatá stredná cesta
TESCOMA Tlakový hrniec ULTIMA 6 l
Tlakový hrniec TESCOMA Tlakový hrniec ULTIMA 6 l:Ak ešte nevlastníte tlakový hrniec, je na čase zvážiť jeho kúpu. Varenie v …
Viac informácií tuCena: 129 €Víťaz testu
REMOSKA T41/45 Tria Red
Remoska REMOSKA T41/45 Tria Red:Kto by nepoznal tradičnú Remosku, prístroj na pečenie od českého výrobcu, ktorý sa teší veľkej obľube …
Viac informácií tuCena: 162 €Pre náročných
WMF súprava tlakových hrncov 6,5 l + 3 l Perfect Premium 795466040
Tlakový hrniec WMF súprava tlakových hrncov 6,5 l + 3 l Perfect Premium 795466040:Select brand: ÚvodHlavné informácieGalériaTechnická špecifikáciaSúprava tlakových hrncov …
Viac informácií tuCena: 303 €Ako funguje tlakový hrniec?
Tlakový hrniec je uzavretý systém. Pokrievka tesne prilieha k hrncu a voda a teplo sa nemôžu začať odparovať, keď dosiahnu bod varu, ako je to pri bežnom varení. Tlak pary pod vekom naďalej narastá a keď sa tlak zvýši na úroveň, ktorá pretlačí ventil, para môže uniknúť a tlak prestane narastať, ale jedlo sa postupne uvarí.
Osvedčení výrobcovia tlakových hrncov, ako sú Fagor, Tefal a Tescoma, predávajú k hrncom aj bežné pokrievky, takže hrniec možno používať ako bežný hrniec.
Najlepšie tlakové hrnce na základe spotrebiteľských testov v 2023
Je tlakový hrniec bezpečný?
Princíp fungovania tlakových hrncov sa v priebehu rokov nezmenil. Bezpečnostné prvky však prešli výraznými zmenami. Nové modely tlakových hrncov majú v súčasnosti niekoľko bezpečnostných zariadení a ventilov, ktoré zaisťujú väčšiu bezpečnosť ako tlakové hrnce našich starých mám. Každý výrobca má iné poistky, ale vždy ide o viacfázový bezpečnostný systém. Niektoré tlakové hrnce majú dokonca päť poistiek, ak chcete, bezpečnostných prvkov. Tieto poistky fungujú automaticky a nie je potrebné ich zapínať ani nastavovať. Stačí, ak budete dodržiavať pokyny, najmä tie, ktoré sa týkajú údržby a čistenia hrnca, aby ste zabezpečili ich správnu funkciu.
Tlakový hrniec by mali mať aspoň dva ventily. Prvým je prevádzkový ventil. Keď teplota v hrnci príliš stúpne, cez tento ventil uniká para. To je signál, aby ste znížili teplotu. Tento ventil sa môže zablokovať nečistotami, preto musí mať tlakový hrniec druhý ventil, tzv. záložný ventil. Tlakový hrniec by mal mať zároveň bezpečnostný zámok. Tým sa zabezpečí, že sa hrniec neotvorí, ak je v ňom príliš vysoký tlak. V praxi to znamená, že pred otvorením hrnca musíte najprv vypustiť všetku paru z hrnca a až potom uvoľniť poistku.
najlacnejšie a najlepšie tlakové hrnce
Prečo si kúpiť tlakový hrniec?
Uvarené za pár minút. Hovädzie mäso uvarené tak mäkké, že sa doňho môže zahryznúť aj dedko so zubnou protézou už za 30 minút. Nenamočená šošovica za štvrť hodiny. Poctivý vývar by mal vydržať niekoľko hodín, ale čo ak sa steaky už takmer dopečú a vy ste zabudli skelet v chladničke? S tlakovým hrncom si môžete pripraviť kurací vývar za 15 minút.
Úspora energie. Vďaka tomu, že sa jedlo uvarí rýchlejšie, predstavuje varenie v tlakovom hrnci výraznú úsporu energie. Objem vody potrebný na tlakové varenie je oveľa menší ako pri bežnom varení.
Viac živín a výživovej hodnoty v potravinách. Jedlá pripravené v tlakovom hrnci sú zdravšie. Či už ide o mäso, zeleninu alebo strukoviny. Dôvod je jednoduchý, zložky sa zbytočne nevylúhujú ani neprevarujú, takže vitamíny a minerály zostávajú v zložkách. Okrem tepla však na potraviny pôsobí aj tlak. Vďaka vysokému tlaku para lepšie preniká do potravín a odstraňuje všetky škodlivé látky.
Ako používať tlakový hrniec?
Varenie v tlakovom hrnci nie je to žiadna raketová veda. V hrnci pripravíte základ, pridáte ingrediencie a zalejete vodou tak, aby boli všetky ingrediencie pod vodou a aby ich bolo v hrnci čo najmenej (na bokoch hrnca sú drážky). Zatvorte tlakový hrniec a na ventile zvoľte tlak podľa typu pripravovaného jedla. Hrniec postavte na sporák, aby sa čo najviac zohrial. Hneď ako začne z pracovného ventilu unikať para, znížte teplotu, aby para po chvíli prestala unikať. Odporúčaný čas varenia potravín nájdete na štítku tlakového hrnca. Približne päť minút pred koncom varenia úplne vypnite teplotu a nechajte ju „dohriať“. Ak sa do tejto doby tlak v sporáku neznížil, znížte ho sami. Potom už len dopečiete a môžete podávať.
Na čo sa zamerať pri kúpe tlakového hrnca?
Materiál
Môžete si vybrať z tlakových hrncov vyrobených z hrubého hliníka s vhodnou povrchovou úpravou a z nehrdzavejúcej ocele. Oceľ je v každom prípade vhodnejšia. Je tvrdý, odolný proti poškriabaniu, antibakteriálny a chuťovo neutrálny. V porovnaní s hliníkom neabsorbuje chute potravín.
Plastové časti hrnca sú vyrobené z vysoko odolného plastu, ktorý sa bežným používaním nezničí.
Klasické tlakové hrnce možno používať na plynovom sporáku alebo na sklokeramickej varnej doske. Ak vlastníte indukčný varič, starostlivo skontrolujte, či sa hrniec môže používať aj pri tomto type ohrevu.
Tip: Tlakový hrniec (ale nie pokrievku) môžete umývať aj v umývačke riadu.
Elektrické tlakové hrnce fungujú na podobnom princípe ako bežné, ale neohrievate ich na sporáku, ale zapájajú sa do zásuvky. Elektrické tlakové hrnce majú displej, na ktorom si vyberiete program. Po skončení programu sa hrniec sám vypne. Elektrický tlakový hrniec nevypúšťa žiadnu paru, takže ho nemusíte sledovať.
Zväzok
Rovnako dôležitý je aj objem. Tlakové hrnce sa vyrábajú v mnohých veľkostiach od 2,5 litra do 8 litrov. Pri výbere nezabudnite, že by ste mali naplniť hrniec maximálne do dvoch tretín. Potraviny, ako sú strukoviny, cestoviny alebo ryža, počas varenia zväčšujú svoj objem a pri varení týchto potravín by ste mali hrniec naplniť len do polovice. Dvojčlenná domácnosť si vystačí so 4 litrami, štvorčlenná rodina so 6 litrami.
Tip tlakové hrnce v akcii. Vo výpredaji môžete získať 2 hrnce za cenu jedného alebo k nákupu získať ďalšie veko.
Uzávierka
Existujú tri typy uzáverov. Skoršie tlakové hrnce mali pákový uzáver. Tento typ sa dá otvoriť jednou rukou. Niektoré majú bajonetový uzáver. Funguje to tak, že na výstupky v hrnci nasadíte pokrievku a otáčaním ju zaistíte na mieste. Poslednou možnosťou je otvorenie „kliknutím“. S touto možnosťou sa stretávame len zriedka.
Ako si vybrať tlakový hrniec – zhrnutie
Výber tlakového hrnca nie je zložitý. Pri kúpe zohľadnite, na akom povrchu budete variť a pre koľko členov. Uistite sa, že tlakový hrniec má aspoň dve poistky. Ak sa obávate varenia v tlakovom hrnci, vyberajte si od osvedčených výrobcov Tescoma tlakový hrniec alebo tlakový hrniec Tefal určite nebudú zlou voľbou.