
Vyberáme tie najlepšie hrnce Testovanie 15 produktov v 2023 a recenzie odporúčame….
- Ušetrite peniaze, čas a nervy pri hľadaní najlepšieho hrnca na varenie.
- Na základe nezávislých spotrebiteľských recenzií si vyberte najvhodnejší hrniec na varenie s najlepším pomerom ceny a kvality.
- Po výbere hrnca vám pomôžeme vybrať najlacnejšiu ponuku.
Víťaz spotrebiteľského testu roka 2023
Ľudová voľba
Lamart Hrniec s pokrievkou 24 × 18 cm Prestige LTSS2418
Hrniec Lamart Hrniec s pokrievkou 24 × 18 cm Prestige LTSS2418:Radi by ste zlepšili svoje kuchárske zručnosti? Hrniec Lamart Hrniec …
Viac informácií tuCena: 40 €Víťaz testu
Zlatá stredná cesta
Tognana Hrniec 20 cm 2 držadlá AMBIZIOSA
Hrniec Tognana Hrniec 20 cm 2 držadlá AMBIZIOSA:Chýba vám nástroj na uvarenie kvalitného a zároveň chutného jedla? Hrniec Tognana Hrniec …
Viac informácií tuCena: 51 €Pre náročných
de Buyer 3605.24 ALCHIMY
Hrniec de Buyer 3605.24 ALCHIMY:Chýba vám doma riad na varenie vášho obľúbeného jedla? Hrniec de Buyer 3605.24 ALCHIMY je presne …
Viac informácií tuCena: 197 €Základné typy hrncov
Bez hrnce jednoducho nemôžete variť a základná sada hrncov by nemala chýbať v žiadnej kuchyni.
Hrniec na pečenie – klasický hrniec na pečenie je vybavený dvoma rukoväťami, má strednú výšku a užší priemer.
Kastról – kastról má tiež dve rukoväte, ale je menší ako hrniec a má väčší priemer kvôli svojej výške.
Redlik – malý hrniec s jednou rukoväťou.
Rozdiel medzi hrncom a kastrólom
Presná definícia neexistuje, ale dá sa povedať, že hrniec má väčšiu výšku ako polomer, zatiaľ čo kastról má väčší polomer ako výšku.
Najlepšie hrnce na základe spotrebiteľského testu roka 2023
Súpravy kuchynského riadu
Ak však chceme naozaj variť, táto základná trojica nám nebude stačiť a budeme musieť pridať ďalšie kúsky. Ak nechceme vyberať každý kus zvlášť, je praktické pozrieť sa na sady hrncov Súprava hrncov najčastejšie je k dispozícii v súpravách po 10 kusoch a obsahuje: panvicu, 1 – 2 kastróly a 2 3 hrnce rôznych veľkostí – najčastejšie s priemerom 14, 18, 20, 22 a 24 cm. Sady zvyčajne obsahujú panvicu. Ku všetkým kusom sa zvyčajne prikladajú viečka.
Súpravy riadu majú tú výhodu, že sa pri skladovaní dobre skladajú a nezaberajú toľko miesta v skrini a dobre sa s nimi spolupracuje. Sú vyrobené z rovnakého materiálu a nemusíme premýšľať o tom, ako sa pri varení správajú rôzne hrnce.
Výber hrncov v súpravách nám však nemusí vyhovovať, a tak si vyberieme z jednotlivých kusov. Čo musíme zohľadniť pri výbere?
najlacnejšie a najlepšie kuchynské hrnce
Ako si vybrať hrnce?
Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých materiálov a čo v nich varíme? Skôr ako prejdete k užšiemu výberu, odpovedzte na otázky:
Na akom sporáku varím? Variť môžete na sporáku, plynovom sporáku, elektrickej, sklokeramickej alebo indukčnej varnej doske. Osobitnú pozornosť treba venovať indukcii. Indukčné varenie je špeciálna technológia, ktorá si vyžaduje špeciálne hrnce na indukciutzv. feromagnetické.
- Ako budem umývať riad? Nie všetok riad možno vložiť do umývačky riadu. Ak vložíme do umývačky riadu hrniec, ktorý tam nepatrí, môže sa poškriabať a stratiť svoje vlastnosti.
- Chcem hrniec používať len na sporáku alebo ho chcem mať možnosť dať aj do rúry? Ak chceme, aby sa nám darilo, musíme si vybrať hrnce, ktoré sú odolné voči vysokým teplotám a ktoré majú žiaruvzdorné alebo odnímateľné rukoväte.
Keď máte jasno v odpovediach, prejdite k výberu materiálu.
Hrnce z nehrdzavejúcej ocele
sú najobľúbenejšie. A niet divu, pomer ceny a výkonu je adekvátny. Hrnce z nehrdzavejúcej ocele sú odolné, nedajú sa ľahko poškriabať napríklad vidličkou, nedržia pachy a ľahko sa udržiavajú.
Tip : Nerezová oceľ neexistuje. Na dne každého hrnca z nehrdzavejúcej ocele je označenie, ktoré udáva kvalitu nehrdzavejúcej ocele. Najkvalitnejšia nehrdzavejúca oceľ nesie označenie: 18/8, 18/10, 18/12. Čím vyššie čísla, tým lepšie. Čísla predstavujú pomer chrómu a niklu v oceli. Nikel veľmi dobre odoláva korózii, preto je v riade z nehrdzavejúcej ocele veľmi dôležitý. (Nerezová oceľ 18/10 znamená, že oceľ obsahuje navyše 18 % chrómu a 10 % niklu.)
- odolnosť
- univerzálne použitie
- možno umývať v umývačke riadu
- pri pripálení sa menej ľahko čistí (stačí však naplniť hrniec vodou a soľou a nechať ho cez noc odpočívať.)
Liatinové hrnce
Naše babičky varili v liatinových hrncoch. Liatina je veľmi odolný materiál, ktorý odoláva vysokým teplotám, dobre vedie teplo a má dlhú životnosť Liatinové hrnce môže sa používať v rúre. Ak sa hrniec varí len na strednom plameni, povrch je nepriľnavý.
- trvanlivosť
- vynikajúca vodivosť
- nie je možné umývať v umývačke riadu
- vysoká hmotnosť
Smaltované hrnce
sú obľúbené, pretože si ich môžete vybrať v rôznych farbách a vzoroch. Sú odolné a majú dlhú životnosť. Smalt nie je veľmi odolný voči zmenám teplôt a môže sa poškodiť nárazom alebo pádom.
- nižšia cena
- veľký výber farieb a vzorov
- možno umývať v umývačke riadu
- vyžaduje sa šetrnejšie zaobchádzanie
Keramické hrnce
Výhodou keramických hrncov je, že sú nepriľnavé, čo znamená, že sa v nich dá variť bez tuku. Sú náchylné na poškriabanie Keramické hrnce sú veľmi odolné voči vysokým teplotám a nie je problém ich vložiť do rúry.
- vysoká odolnosť voči vysokým teplotám
- varenie bez tuku
- možno umývať v umývačke riadu
- náchylné na poškriabanie
Titánové hrnce
sú vyrobené zo zmesi titánu a iných materiálov (napr. zliatiny hliníka). Sú mimoriadne odolné, výborne vedú teplo po celom povrchu, ktorý je nepriľnavý aj pri vysokých teplotách. Vďaka tomu je možné v titánových hrncoch variť zdravé a ľahké jedlá. Ľahko sa čistia, ale neodporúča sa ich vkladať do umývačky riadu.
- vysoko odolné
- vynikajúca tepelná vodivosť
- možnosť varenia bez tuku
- vyššia cena
- neodporúča sa umývať v umývačke riadu
Medené hrnce
sú určite najdrahšie, ale predstavujú absolútnu špičku v ponuke. Medené hrnce rozvádzajú teplo najrýchlejšie. Zmena farby pri zahrievaní informuje kuchára o stave procesu v hrnci.
- trvanlivosť
- vynikajúce tepelné vlastnosti
- rýchla distribúcia tepla
- luxusný vzhľad
- vysoká cena
- nie je možné umývať v umývačke riadu
Na čo nezabudnúť?
Nezabudnite, že bez pokrievky nie je hrniec. Vďaka dokonale priliehajúcim pokrievkam je varenie rýchlejšie, potraviny si zachovajú viac živín a neuniká z nich zbytočná energia. Pri výbere veľkosti hrnca majte na pamäti priemer varnej dosky, musí byť rovnaký alebo aspoň približne podobný priemeru hrnca. V opačnom prípade nedôjde k rovnomernému rozloženiu tepla a najmä pri plynovom horáku môže dôjsť k poškodeniu hrnca.
Neexistuje nič také ako hrniec
Okrem bežných hrncov môžete hľadať aj iné možnosti, ktoré vám varenie výrazne uľahčia. Tlakový hrniec môže skrátiť čas varenia. Milovníkom sushi a ryže by nemal chýbať ryžovar. Tí, ktorí majú radi steaky, hranolky alebo vyprážané huby, sa bez fritézy ťažko zaobídu. Ak chcete dlho varený vývar alebo rozpadávajúce sa hovädzie mäso bez práce, nemal by vám chýbať pomalý hrniec. Nielen matky však využijú mliečny varič na prípravu krupice, pudingov a ohrievanie mlieka.
Tlakový hrniec
Tlakový hrniec je v podstate uzavretý systém, v ktorom sa voda a teplo nemôžu začať odparovať, keď dosiahnu bod varu, ako je to pri bežnom varení. Tlak pary pod vekom sa neustále zvyšuje, a keď sa tlak zvýši na túto úroveň, para začne unikať von a tlak sa prestane zvyšovať, jedlo sa postupne uvarí. Tlakový hrniec výrazne skráti čas varenia. Pomáha šetriť energiu a zachováva viac živín a výživových hodnôt v potravinách.
FRITOVACÍ hrniec
Prístroj používaný na fritovanie alebo vyprážanie v oleji. Ak si chceme vychutnať rovnomerne vyprážané hranolky, „fritéza“ nesmieme chýbať. Hrniec sa zapojí do zásuvky, naplní sa olejom a potom už len stačí postupovať podľa pokynov. Nevýhodou je vysoká spotreba oleja a náročné čistenie.
Hrniec na cestoviny
Hrniec má integrovaný cedník, a preto je vhodný na prípravu všetkých pokrmov, ktoré je potrebné po varení odkvapkať. Žiadny milovník cestovín by si ju nemal nechať ujsť.
Hrniec na ryžu
Iba v ryžovare môžete uvariť dokonalú ryžu. Stačí nasypať ryžu do nádoby a zaliať ju príslušným množstvom vody, zvyšok urobí prístroj za vás Varič ryže ryža v ňom vydrží horúca a kyprá niekoľko hodín. Ryžu môžete uvariť a ísť na nákup, ryža na vás počká a nerozvarí sa.
Mliečna varňa
Hrniec na varenie mlieka je hrniec s dvojitým dnom. Medzi obe dná sa naleje voda, aby sa mlieko nepripálilo a nevykypelo. Hrniec je vybavený signálnou píšťalkou. Takto už nikdy nebudete musieť vetrať a čistiť pripálené mlieko. Mliečny varič môžete použiť aj na prípravu bešamelu, pudingov alebo krémov.
Pomalý Hrniec
Pomalý hrniec vám umožní pripraviť jedlo doslova v jednom hrnci Varenie v pomalom hrnci je to aj pre tých, ktorí vôbec neradi varia. Vložíte všetky ingrediencie, nastavíte teplotu a čas a máte 3 – 12 hodín času na inú činnosť. Po tomto čase je pokrm hotový.
Hrnce na Pečenie
Hrnce na pečenie sú kapitolou samou o sebe. Sú praktickým nástrojom na domáce uchovávanie potravín. Existujú aj v elektrickej podobe, kde sú vybavené mnohými užitočnými funkciami.
Akú značku hrnca si vybrať?
Výber hrnca nie je taký jednoduchý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pred kúpou si ujasnite, na čo budete hrniec používať, na akom sporáku varíte, koľko chcete do hrnca investovať a čo od neho očakávate. To vás privedie k správnemu výberu.
Tip: Urobte prieskum spokojnosti medzi rodinou a priateľmi. Čo varia a ako sú spokojní? Som si istý, že budete často počuť slová chvály na hrnce Deliman, hrnce Tefal, Hrnce Vives alebo Tescoma hrnce.