Maslo je jednou z bežných zložiek väčšiny receptov. Vedeli ste, že pri pečení môžete nahradiť maslo a použiť napríklad avokádový alebo kokosový olej?

Chcete niečo upiecť, ale nemáte maslo? Alebo nemôžete konzumovať mliečne výrobky a hľadáte vhodnú alternatívu? Nech už je váš dôvod akýkoľvek, tu je niekoľko spôsobov, ako nahradiť maslo.

Dáme vám tipy na zdravé náhrady masla na pečenie, ktoré môžete ľahko zaradiť aj do svojich obľúbených receptov. Fazuľa, avokádo a jablkové pyré sa vám môžu zdať ako náhrada masla zvláštne, ale fungujú! Tento sprievodca dokonca ponúka 8 alternatívnych možností masla a spôsobov ich použitia.

Teraz je ten správny čas začať premýšľať o tom, aké recepty použijete a čo budete piecť na vianočné sviatky.

Mnohí ľudia si možno myslia, že bez masla je všetko stratené, ale to zďaleka nie je pravda. V závislosti od typu receptu a vašich stravovacích obmedzení existujú rôzne zdravšie mliečne a rastlinné alternatívy, ktoré môžete bezpečne použiť vo svojich obľúbených receptoch.

Tu je niekoľko bežne dostupných zdravších náhrad masla, ktoré vám pomôžu dosiahnuť krémovú chuť a konzistenciu, ktorú máte radi.

Grécky jogurt

Řecký jogurt
Grécky jogurt

Grécky jogurt je výborný aj ako samostatná desiata, ale ešte lepší je v pečive. V 200 gramoch plnotučného gréckeho jogurtu je približne 20 gramov bielkovín, 190 kalórií a 9 gramov tukov (6 gramov nasýtených). Existujú dokonca aj odtučnené verzie, takže prijímate len porciu bielkovín. Verzia s plnotučným mliekom však vďaka tuku ponúka lahodne mäkké cesto. Tento typ jogurtu je vhodný najmä na pečenie chleba a koláčov, ktorým dodá určitú vláčnosť a zabezpečí správnu štruktúru cesta.

Nahraďte 1/2 pohára gréckeho jogurtu za každý 1 pohár masla.

1 šálka orechového masla

Ořechové máslo
Orechové maslo

Orechy sú malé, ale silné, pretože prirodzene obsahujú veľa bielkovín a tukov.

V 1 polievkovej lyžici (16 gramov) je 5 gramov bielkovín, 8 gramov tuku a 96 kalórií. Vynechajte verzie s vysokým obsahom cukru, skontrolujte etiketu a hľadajte len také veci, ako sú arašidy a soľ. Nie sú potrebné žiadne ďalšie prísady. Dobre sa hodí na recepty, pri ktorých je potrebná vyššia hustota cesta, ako sú napríklad sušienky a tyčinky. Orechové maslo obsahuje 50 % tuku v porovnaní s maslom, ktoré má približne 80 % tuku, takže budete musieť pridať trochu tuku navyše. Orechy, ako sú arašidy, mandle, kešu a makadamové orechy, dodajú vášmu receptu svoju charakteristickú chuť, ktorá sa najlepšie hodí do receptov na sušienky, tyčinky, koláče, brownies, muffiny a chlieb.

Pri nahrádzaní. Pred pridaním do receptu však najprv zmiešajte rovnaké diely orechového masla a oleja. Napríklad: 1/2 šálky orechového masla a 1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja a vymiešajte do hladka.

Olivový olej

Olivový olej
Olivový olej

Olivový olej je obľúbený pre svoju prirodzene bohatú chuť a množstvo zdravých nenasýtených tukov. Vzhľadom na svoju niekedy štipľavú chuť nie je olivový olej vždy najlepšou voľbou pre sladšie pečivo, preto sa najlepšie používa pri pečení chleba, niektorých muffinov, slaných koláčov a sušienok. Pre neutrálnejšiu chuť si vyberte „ľahký“ (rafinovaný) olivový olej a pre výraznejšiu chuť siahnite po extra panenskom olivovom oleji.

Pri nahrádzaní: na každú 1 šálku masla použite 3⁄4 šálky oleja.

4 šálky (1 oz.) čiernej fazule

Kto by to bol povedal, že sa strukoviny dajú použiť pri pečení, ale je to pravda! Pridaním fazuľového pyré znížite množstvo tuku v pečive, ale zároveň zvýšite množstvo vlákniny, bielkovín a ďalších vitamínov a minerálov. Fazuľu môžete použiť akúkoľvek, napríklad bielu fazuľu do koláča a čiernu fazuľu do čokoládových koláčov a brownies. Fazuľu najprv rozmixujte na hladké pyré. V prípade potreby môžete pridať trochu vody (1 polievkovú lyžicu), aby sa uľahčilo spracovanie. Do 440 g fazule môžete pridať aj trochu oleja, 1 až 4 polievkové lyžice rozpusteného kokosového alebo rastlinného oleja, aby ste pri spracovaní získali ešte krémovejšiu náhradu tuku.

Pri nahrádzaní. Pomôže dokonca dosiahnuť správnu štruktúru, ktorá je vhodná pre koláče, muffiny a chlieb.

Avokádo

Ako náhrada masla sa hodí avokádo alebo avokádový olej, ale ja radšej používam celé avokádo.

Rozpůlené avokádo
Rozpůlené avokádo

Použite rovnaký pomer ako pri masle – avokádo je alternatívou plnou vitamínov a vlákniny a nepochybne prospieva vášmu srdcu. Jedno avokádo naplní 3⁄4 šálky. Pri avokádovom oleji, ktorý je plný omega 3 a vitamínu E, musíte byť trochu opatrnejší pri dávkovaní. Dá sa povedať, že 7⁄8 šálky až 1 šálka masla funguje dobre. Neutrálna chuť a krémová konzistencia avokáda sa skvele hodí na tmavšie muffiny, chlieb, koláčiky a sušienky.

Pri nahrádzaní používam rovnaké množstvo avokáda, ako je množstvo masla uvedené v recepte. Ja používam 7⁄8 šálky avokádového oleja, čo sa rovná 1 šálke masla.

1 oz avokádového oleja na 1 oz kokosového oleja

Kokosový olej je obľúbený najmä preto, že pri nižších teplotách je tuhý a pri zahriatí sa mení na tekutý. Má teda rovnaké vlastnosti ako maslo a pomáha zachovať správnu štruktúru cesta. Za zmienku stojí jeho chuť. V malom množstve nie je veľký chuťový rozdiel, ale v receptoch, ktoré vyžadujú veľa masla, môže výraznejšie množstvo kokosového oleja výrazne zmeniť chuť. Pre neutrálnejšiu chuť je lepšie zvoliť rafinovaný kokosový olej.

Pri nahrádzaní: spravidla používam rovnaké množstvo oleja ako množstvo masla, ktoré je uvedené v recepte.

Množstvo použitého masla je rovnaké ako množstvo masla použitého na prípravu jablkového pyré

Jablkové pyré nielenže nahrádza maslo v receptoch, ale prirodzeným spôsobom zvyšuje aj sladivosť, čo je užitočné najmä vtedy, ak chcete znížiť množstvo rafinovaného cukru v recepte. Varené a pečené jablká dodávajú pečivu vlhkosť a vlákninu, ktorá pomáha viazať vodu a udržať ju v pečive.

Pri nahrádzaní.

Tekvicové pyré

Nemôže byť dokonalejšia kombinácia ako použitie tekvicového pyré ako náhrady masla, najmä pokiaľ ide o sezónne recepty. Každá porcia tekvicového pyré vám poskytne viac vlákniny a živín, ako je betakarotén, draslík a vitamín K, vo vašej bábovke, chlebe alebo koláči.

Tekvicové pyré môže 100 % nahradiť maslo. Navyše dodáva pomarančové sfarbenie, sladkú, zemitú a krémovú chuť.

Úloha masla v receptoch

Samozrejme, milujem pečenie s maslom. Vďaka vysokému obsahu tuku (približne 80 %, zvyšok tvorí najmä voda a mliečna sušina) je maslo takmer neprekonateľnou ingredienciou pri pečení nadýchaných sušienok, koláčov, zákuskov a ďalších výrobkov. Celkovo sú niektoré recepty s maslom naozaj najlepšie, napríklad sušienky a lístkové cesto, pretože maslo je tu hlavnou zložkou, čo znamená, že obsah tuku môže byť rozhodujúci pre úspech receptu.

Maslo je celkovo kvások. Keď sa cukor spojí s maslom (a jeho tukom), cukor maslo prevzdušní a táto zmes dodá pečivu správnu štruktúru a chuť. Keďže však ide o živočíšny tuk, má aj vysoký obsah kalórií, cholesterolu a nasýtených tukov (7 gramov na polievkovú lyžicu), a keďže ide o mliečny výrobok, mali by sa mu vyhýbať ľudia s určitými diétami alebo zdravotnými problémami, ako je intolerancia laktózy alebo alergia na mlieko.

Zdroj: https://www.jessicagavin.com

Ohodnoťte tento příspěvek!
0/5 (0)

Kateřina Vachová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *