Väčšina z nás miluje chuť pravého masla. Príliš veľká konzumácia však môže byť pre nás škodlivá. Aká je teda zdravšia alternatíva? Ghee! A ešte zdravšou možnosťou je domáce ghí.

Ghee (prečistené maslo) je prísada známa tým, že robí každodenné jedlá ešte lepšími. Okrem toho, že tento tuk výborne chutí, má aj mnoho zdravotných výhod, najmä pre vaše srdce. Okrem toho je výroba ghí doma veľmi jednoduchá.

Ghee môžete pripraviť aj z masla z obchodu

Znie to smiešne, však? Prečítajte si tento článok a výroba ghí doma už nebude záhadou ani pre vás.

Ghee alebo prečistené maslo je súčasťou varenia vo väčšine indických kuchýň. Ajurvéda používa ghí vo viacerých liečebných prípravkoch.

Ghee je údajne najzdravším prírodným zdrojom jedlého tuku. V sanskrite je známy ako ghrta alebo ghrita. Ajurvéda tvrdí, že podporuje dlhovekosť a imunitu.

Kravské ghí so 60-70 % nasýtených tukov a 0 % konzervačných látok môže chrániť vaše srdce a celkové zdravie. Je známa aj ako medha rasajána alebo mozgové tonikum. Nedávne štúdie na potkanoch odhalili, že ghí podporuje pamäť a učenie u dospelých a detí.

Laboratórne testy preukázali rôzne zdravotné výhody. Chcete vedieť, ktoré?

8️⃣ prekvapujúce výhody ghí

Konzumácia optimálneho množstva ghí udržiava zdravie srdca a mozgu. Môže tiež pomôcť pri chudnutí a hojení rán.

1. Znižuje riziko srdcových ochorení

V posledných rokoch sa ghí dáva do súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Výskum však ponúka protichodný pohľad. V rámci podrobnej štúdie boli potkany kŕmené 10 % ghí v strave počas 4 týždňov.

Nepreukázal žiadny vplyv na lipidové profily v sére ani na zdravie pečene potkanov.

Naproti tomu iné štúdie na zvieratách preukázali zníženie hladiny cholesterolu v sére – najmä LDL a VLDL.

Ďalšia štúdia bola vykonaná na mužoch z indického vidieka. Zistil sa výrazne nižší výskyt ischemickej choroby srdca, najmä u mužov, ktorí konzumovali veľké množstvo ghí.

2. Podporuje chudnutie

Používajte ghí na šalát namiesto oleja

Keďže ghí obsahuje približne 60 % nasýtených tukov, často sa spája s priberaním na váhe. Výskumníci uskutočnili niekoľko pokusov na zvieratách, aby pochopili, ako to funguje. Väčšina týchto štúdií priniesla protichodné výsledky.

V štúdiách na potkanoch bolo niekoľko subjektov kŕmených ghí, maslom a komerčným liekom. U potkanov, ktoré boli kŕmené kravským ghí, sa zaznamenal pokles telesnej hmotnosti, ktorý bol porovnateľný so štandardným liekom.

Tento úbytok hmotnosti môže byť spôsobený tým, že ghí napomáha rýchlejšiemu tráveniu a vstrebávaniu potravy. Na rozdiel od iných olejov, ktoré spomaľujú tráviaci proces, ghí stimuluje vylučovanie žalúdočných kyselín, ktoré podporujú trávenie.

3. Zlepšuje pamäť a celkové zdravie mozgu

Ghee je v ajurvéde známe ako Medha Rasayana alebo mozgové tonikum. Vzhľadom na vysoký obsah nasýtených tukov je však menej žiaduci.

Kravské ghí obsahuje pomerne veľké množstvo polynenasýtených mastných kyselín (PUFA). Obsahuje aj omega-3 mastné kyseliny, ako je kyselina eikosapentaenová (EPA), kyselina dokosahexaenová (DHA), cholesterol a kyselina linolénová. Tieto mastné kyseliny zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii demencie a neurodegeneratívnych ochorení.

Vysoké množstvo DHA sa nachádza v mozgovej kôre. Mozog je tiež tvorený viac ako 2 % cholesterolu, čo vysvetľuje jeho úlohu pri správnom fungovaní. Dostatočné dávky ghí tak môžu ovplyvniť plynulé signály vysielané z mozgu, mentálnu bdelosť a pamäť.

4. Znižuje riziko vzniku rakoviny

Počiatočné štádiá vývoja rakoviny (karcinogenéza) sa odohrávajú na lipidových membránach rôznych buniek. Keď príslušné enzýmy reagujú s karcinogénnymi (rakovinotvornými) molekulami, vyvolávajú vznik nádorov.

Karcinogenézu možno eliminovať zmenou zloženia membránových lipidov. Ghee obsahuje nasýtené a nenasýtené tuky, ktoré môžu ovplyvniť chemické zloženie týchto lipidov.

Keďže ghí je mliečny výrobok, obsahuje konjugovanú kyselinu linolovú (CLA). CLA je zdokumentovaný protirakovinový prostriedok. Štúdie na zvieratách tiež potvrdzujú protirakovinové účinky ghí pri rakovine hrubého čreva, prsníka a pečene v porovnaní s inými tukmi na varenie.

5. Ovplyvňuje hladinu cholesterolu

Na rozdiel od masla obsahuje ghí správnu kombináciu dlhých a krátkych nasýtených mastných kyselín. Vďaka tomuto zloženiu je ľahšie stráviteľný. Má tiež relatívne vyšší obsah polynenasýtených mastných kyselín (PUFA) na rozdiel od maslových tukov.

PUFA pomáhajú pri účinnom vylučovaní cholesterolu. Tým sa zabraňuje hromadeniu cholesterolu a peroxidácii, ktoré spôsobujú srdcové choroby.

Prítomnosť konjugovanej kyseliny linolovej (CLA) v ghí tiež zabezpečuje prísnu kontrolu hladiny lipidov. Zistilo sa, že až 0,5 % CLA znižuje celkový obsah triglyceridov o 28 %! Podávanie ghí síce nezvyšuje hladinu HDL, ale môže zabrániť hromadeniu cholesterolu, čím sa vyrovnáva profil sérových lipidov.

6. Hojí rany a zápalové jazvy

Ghee sa používa ako olejový základ vo viacerých ajurvédskych prípravkoch. V kombinácii s medom je užitočný pri liečbe rán, opuchov, popálenín a pľuzgierov.

Ghee dokáže regulovať produkciu prostaglandínov (zlúčenín, ktoré zvyšujú zápal) vďaka bohatému obsahu esenciálnych mastných kyselín. Reguláciou vylučovania týchto molekúl ghí zlepšuje rýchlosť hojenia a zotavenia.

Tento tuk na varenie môže tiež zmierniť chronické bolesti spôsobené hemoroidmi. Na rektálny prolaps aplikujte kombináciu kravského ghí a živice z damašku obrovského (Shorea robusta). Táto zmes môže znížiť pocit pálenia a nadmernú sekréciu. Pred vyskúšaním tohto lieku sa však poraďte so svojím lekárom.

Butyrát obsiahnutý v ghí môže pomôcť znížiť zápal v tráviacom trakte a v tele.

7. Zlepšuje trávenie

Ghee tiež zlepšuje trávenie

Ajurvéda tvrdí, že ghí je na rozdiel od iných olejov ľahko stráviteľné. Kravské ghí dobre pôsobí na tráviaci trakt a zlepšuje trávenie bez podráždenia žalúdka.

Vyrovnáva tiež vylučovanie žalúdočných kyselín v črevách. Vnútorná slizničná vrstva žalúdka tak zostáva chránená. Čistí tiež hrubé črevo, čo nepriamo ovplyvňuje pohyb čriev.

Tehotným ženám sa v prvých mesiacoch odporúča variť v mlieku a ghí, aby sa vyhli zápche, nevoľnosti a zvracaniu. V neskorších mesiacoch môžu regulované dávky ghí tiež podporiť vývoj plodu.

8. Hydratuje a regeneruje pokožku

Ghee je účinné pri liečbe suchej pokožky, kožných vyrážok a alergií. Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny. Nedostatok týchto omega-3 a omega-6 mastných kyselín sa prejavuje husou kožou (frynodermiou) a stvrdnutou vyrážkou na končatinách.

Konzumácia ghí alebo jeho aplikácia zlepšuje schopnosť pokožky udržiavať vlhkosť. Vmasírovanie do pokožky stimuluje produkciu endorfínov. Endorfíny zvyšujú vašu imunitu. Bolo preukázané, že pravidelná masáž ghí a kúpele spomaľujú aj proces starnutia pokožky.

Kombinácia ghí, pleťového mlieka a šošovice, ktorá sa aplikuje na tvár, môže zlepšiť pleť. Na zmäkčenie popraskaných pät a drsných chodidiel je dobré zabaliť nohy do zmesi ghí s včelím voskom, draslíkom a jedlou soľou.

Je teda dokázané, že ghí je dobré pre vaše zdravie. Obsah nasýtených tukov a cholesterolu je skôr užitočný ako škodlivý.

Zistite, koľko základných živín obsahuje ghí.

Výživové hodnoty na 100 g:

  • Voda 0,5 g
  • Energia 900 kcal/3766 kJ
  • Celkový obsah lipidov (tuku) 100 g
  • Vitamín A 4000 IU
  • Mastné kyseliny (nasýtené) 60 g
  • Mastné kyseliny (polynenasýtené) 4 g
  • Cholesterol 300 mg

Keďže ghí neobsahuje takmer žiadne trans-tuky, môže sa používať na varenie. Je tiež dobré mať po ruke fľašu ghí, ktoré slúži ako vynikajúci lokálny liek.

Prečo si ho nevyrobiť sám?

Výroba ghí doma nie je žiadna raketová veda.

Pri príprave ghí v kuchyni postupujte podľa nasledujúcich jednoduchých krokov.

➡️ Výroba ghí doma

Vyrábať ghí doma sa oplatí. Konečný produkt je čistý a neobsahuje takmer žiadne nečistoty.

Čo potrebujete:

Na výrobu masla používajte mlieko priamo od farmára
  • Maslo alebo tuk z (najlepšie plnotučného) mlieka: približne 1 kg
  • Sklenené nádoby
  • Jogurt: malé množstvo (ako zákvasová kultúra)
  • Lievik
  • Panvica alebo mikrovlnná rúra
  • Mušelínová tkanina (alebo ekvivalent)
  1. Do strednej alebo veľkej nádoby (do ktorej sa zmestí 1 kg smotany) dajte 2 čajové lyžičky jogurtu.
  2. V tejto nádobe zhromažďujte smotanu alebo tukovú vrstvu z vysokotučného alebo bežného mlieka približne 8-9 dní. Nádobu počas tohto obdobia uchovávajte v chladničke, pretože krém sa ľahko kazí.
  3. Keď ste nazbierali dostatok smotany, musíte ju začať šľahať. Na tento krok použite nádobu na stláčanie masla.
  4. Pridajte 2-3 polievkové lyžice studenej vody. Zmes šľahajte 3-4 minúty.
  5. Pokračujte v pridávaní vody, aby ste oddelili „cmar“ od zvyšku zmesi.
  6. Po 8-10 minútach šľahania spozorujete, že sa maslo v hornej časti oddeľuje od tekutej časti. Túto vrstvu masla preložte do inej nádoby.
  7. Extrahované maslo vložte do hrnca a nechajte ho roztopiť na miernom ohni.
  8. Varte na miernom plameni približne 18-20 minút. Bublinky/pena sa začnú usadzovať a zmes sa zmení na zlatistú tekutinu. Túto tekutinu (alebo surové ghí) naberte do čistej nádoby.
  9. Toto surové ghí varte na vysokom ohni 3-4 minúty. Na dne hrnca uvidíte spálené mliečne granule. Vypnite sporák a nechajte ghí ďalších 10 minút chladnúť.
  10. Ghee preceďte do čistej nádoby.

Gratulujeme! Práve ste pripravili dávku nefalšovaného a čistého ghí (prepusteného masla). Výroba ghí doma je viac ako jednoduchá!

Toto ghí môžete používať dobrých 8-10 mesiacov! Nižšie nájdete informácie o tom, ako ho môžete uložiť.

➡️ Ako skladovať ghí

Ghee skladujte v čistej, tesne uzavretej sklenenej nádobe na chladnom a tmavom mieste vhodnom na dlhodobé skladovanie.

Ani po otvorení ho nemusíte uchovávať v chladničke. Ak sa však používa dlhšie ako 3 mesiace, uchovávanie v chladničke predĺži jeho trvanlivosť.

V ideálnom prípade sa odporúča použiť ghí do jedného roka, pričom sa radšej skontroluje vzhľad a prípadný zápach.

Pri domácej výrobe ghí je najlepšie vybrať si niekoľko menších nádob vhodných na skladovanie.

Ak to nie je možné, pripravte veľkú dávku a rozdeľte ghí do niekoľkých veľkých pohárov. Vyberte si nádoby, do ktorých sa zmestí približne mesačná spotreba.

Ghee skladujte najlepšie v nádobách

Zvyšok môžete skladovať v chladničke alebo mimo nej v závislosti od izbovej teploty.

Nahraďte bežný olej na varenie týmto vyčisteným maslom a uvidíte, aké chutné jedlo z neho vznikne!

Ghee obsahuje 60 % nasýtených tukov. Nebolo by pravidelné varenie s ním škodlivé?

Inými slovami, existujú nejaké vedľajšie účinky konzumácie ghí v takých veľkých množstvách?

Odpovede nájdete v nasledujúcej časti.

➡️ Aké sú vedľajšie účinky pravidelného používania ghí?

Hoci sa môžete stretnúť s tvrdeniami, že ghí zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, vedecká literatúra s tým úplne nesúhlasí.

Štúdie na zvieratách preukázali, že ghí, ak tvorí čo i len 10 % stravy, nemá žiadne nepriaznivé účinky.

V tejto dávke má ghí ochranné účinky na životne dôležité orgány. Pri tejto dávke zostali lipidové profily nezmenené aj u potkanov.

V porovnaní s inými olejmi na varenie (ktoré sú bohaté na SFA) je ghí pravdepodobne najmenej škodlivé.

Blížime sa k ďalšej zrejmej otázke..

➡️ Koľko ghí je bezpečné zjesť za deň?

Ak hľadáte odporúčanú hranicu príjmu ghí, hľadáte márne, pretože zatiaľ nebol stanovený žiadny rozsah ani limit.

Niektoré združenia však odporúčajú obmedziť spotrebu nasýtených tukov na menej ako 7 % energetického príjmu.

Indická rada pre lekársky výskum (ICMR) uvádza, že približne 25-30 % kalórií by malo pochádzať z tukov. Niektoré tuky (približne 25-30 g/deň) sa prijímajú prostredníctvom základných potravín a orechov.

Zostáva vám len 15-20 g tuku. Preto by sa denne mali skonzumovať len 3-4 čajové lyžičky oleja/tuku na varenie.

➡️ Ako najlepšie konzumovať ghí?

Za najúčinnejší spôsob sa považuje zjesť lyžicu surového ghí nalačno. Aj keď to ajurvéda potvrdzuje, zatiaľ to nie je podložené žiadnymi vedeckými dôkazmi.

Namiesto toho môžete ghí pridať do raňajok – na toast, do šalátu alebo do kaše. Dobre funguje aj náhrada ghí za solené/nesolené maslo.

Málokto z nás dokáže dodržiavať stanovené limity príjmu tukov. Najmenej, čo môžeme urobiť, je vybrať si oleje/tuky, ktoré majú minimálne nepriaznivé účinky. Ghee je v takýchto prípadoch najlepšou voľbou. Domáca výroba ghí vám zaručí, že budete mať prehľad o tom, aký čistý a zdravý je váš výsledný produkt.

Ghee ponúka čistotu, chuť a zdravie a neobsahuje nečistoty. Prechod na ghí môže zlepšiť vaše jedlo a posilniť vaše zdravie.

Zdroj: https: //www.stylecraze.com
Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (1)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *