Cesnak nie je chúlostivá ingrediencia. Je taká silná, že z vašej kuchyne doslova vyžaruje. Ale všetko, čo ju robí štipľavou, ju robí aj chutnou.

Výhody, použitie a tipy na varenie

Keďže cesnak patrí do rodu Allium, kam patrí aj cibuľa, nie je divu, že má takú obľubu. Podobne ako chuť cibule, ktorá je najprv horká a potom sladká, aj chuť cesnaku sa postupne zjemňuje, najmä pri tepelnej úprave a varení. Samozrejme, najprv však obohatí váš pokrm svojou výraznou chuťou.

Čo je príčinou výraznej vône, ktorá sa uvoľňuje pri krájaní cesnaku? Je to enzým nazývaný alliináza, ktorý pracuje s aminokyselinou nazývanou alín.

Keď nakrájate, nasekáte alebo rozdrvíte strúčik cesnaku, tieto zlúčeniny sa zmiešajú a vytvoria tzv. alicín. To je prvá vec, ktorá vás udrie do nosa. Aj vďaka nemu má cesnak najväčšiu prestíž a je zdraviu prospešný.

Zdravotné výhody cesnaku

Alicín sa aktivuje až po rozdrvení alebo nasekaní cesnaku. Tepelné spracovanie však môže tento proces zastaviť a k aktivácii nemusí dôjsť vôbec. Pri varení sa preto nebojte cesnak rozdrviť a pred vhodením do hrnca alebo panvice ho nechajte chvíľu odstáť. Tým sa zvýši chuť aj zdravotné účinky.

Predtým, ako ľudia začali používať cesnak na ochutenie jedál, používali ho na liečbu zdravotných problémov. Niektoré štúdie spájajú cesnak so silnejším imunitným systémom a kratším časom na zotavenie z prechladnutia. Doplnky stravy s cesnakom preukázali účinnosť pri znižovaní vysokého krvného tlaku a hladiny cholesterolu.

Čerstvý cesnak má tiež antibakteriálne vlastnosti a v niektorých štúdiách bol dokonca účinnejší ako bežne predpisované antibiotiká.

Výživová hodnota

1 strúčik (3 gramy) cesnaku obsahuje:

  • 4 kcal
  • 0,19 g bielkovín
  • 0,99 g sacharidov
  • 0,01 g tuku
  • 0,1 g vlákniny
  • 12 mg draslíka
  • 5 mg fosforu
  • 5 mg vápnika
  • 1 mg horčíka
  • 0,9 mg vitamínu C

Druhy cesnaku

Konvenčný cesnak: Existuje niekoľko odrôd tohto takzvaného konvenčného cesnaku a všetky sa delia do dvoch kategórií: paličkový a bez paličiek. Medzi nečesnakové odrody patrí kreolská, ázijská, turbanská atď. Medzi odrody cesnaku paličkového patria Porcelan (napr. Dukat), Rokambol atď.

Druhy cesnaku

Sloní cesnak: V skutočnosti nejde o pravý cesnak, hoci patrí do rovnakého rodu, ale o záhradnú odrodu póru. Veľké strúčiky sú spojené s dlhou kvetnou stonkou s listami, ktoré vyzerajú podobne ako listy póru. Stonky sa dajú oddeliť a použiť pri varení. Jeho chuť nie je taká štipľavá ako chuť bežného cesnaku.

Čierny cesnak: Čierny cesnak je novší, ale aj ťažšie dostupný. Má tmavú purpurovo sivú farbu s mierne štipľavým nádychom a je sladší ako bežný cesnak. Ak chcete získať čo najviac chuti, nechajte ho vcelku alebo ho nakrájajte nahrubo.

Lúpanie veľkého množstva cesnaku

Existujú dve obľúbené techniky lúpania cesnaku, ale zistil som, že ani jedna z nich neodstráni všetku šupku, ale napriek tomu uľahčuje prácu.

1. V nádobe

Celé strúčiky cesnaku vložte do veľkej nádoby (asi 1 l). Pevne ich zatvorte a pretrepávajte 1 až 2 minúty, kým sa klinčeky neoddelia a väčšina šupiek sa uvoľní. Zbavte sa šupiek a potom prstami odstráňte zvyšné strúčiky cesnaku.

2. V dvoch miskách

Celé strúčiky cesnaku vložte do dvoch stredne veľkých alebo veľkých misiek a prikryte ich tak, aby vytvorili kupolovitý tvar. Používajte misky s presahujúcimi okrajmi pre lepšiu manipuláciu! Trepte 1 až 2 minúty, kým sa strúčiky cesnaku neoddelia a nezačnú opadávať šupky. Zbavte sa šupiek a klinčeky ešte 1 až 2 minúty pretrepávajte. Dokončite ručné čistenie klinčekov.

Tip kuchára: Po pretrepaní sa na strúčiky môžu prilepiť šupky, preto cesnak stačí umyť pod vodou. Ak pripravujete len niekoľko strúčikov, použite nižšie uvedenú techniku lúpania.

Ako variť s cesnakom

Cesnak používajte ako základ chuti pri pečení mäsa alebo zeleniny. Cesnak môžete tiež opiecť vcelku, aby zmäkol a získal sladšiu chuť. Cesnak môžete ľahko roztlačiť s maslom a použiť ho na chlieb alebo na dochutenie omáčok. Do zemiakovej kaše pridávam pečený cesnak a vždy je to hit.

Odstránenie zápachu cesnaku z rúk

Pri spracovaní cesnaku sa nevyhnete typickému zápachu, ktorý sa vám ľahko nalepí na ruky.

Zozbieraný cesnak

Hoci je vôňa cesnaku v kuchyni skvelá, nie je taká žiaduca, keď sa vám dlho drží na rukách.

Aby ste sa zbavili cesnakového zápachu, môžete si ruky vyčistiť jedlou sódou alebo ich skúsiť umyť octom. Ak ste naozaj zúfalí, skúste paradajkovú šťavu, ale jeden z vyššie uvedených tipov by mal stačiť.

Naklíčený cesnak a čo s ním

Občas sa v strede klinčeka objaví malý zelený výhonok. Zistite, prečo sa to stáva, či je bezpečné konzumovať takýto cesnak a čo robiť ďalej.

Pripravte si všetky ingrediencie podľa receptu a vezmite niekoľko strúčikov cesnaku. Odstránite papierovú šupku a po rozkrojení cesnaku zistíte, že vo vnútri je niečo zelené, alebo ešte horšie, že z cesnaku vyčnieva dlhý zelený výhonok, ktorý sa nedá prehliadnuť.

Aj keď je to nepríjemné, klíčky treba z cesnaku odstrániť, aj keď to trvá o minútu dlhšie, čo môže byť pri veľkom počte strúčikov pomerne zdĺhavý proces. Ale verte mi, že to stojí za tú námahu navyše už len kvôli výslednej chuti pokrmu. Pozrime sa, prečo sa objavujú a ako ich rýchlo odstrániť, aby ste mohli nerušene pokračovať vo varení.

Je bezpečné jesť naklíčený cesnak?

Áno, dobrá správa je, že tieto jasne zelené výhonky nie sú nebezpečné pre zdravie, ale sú tu aj niektoré ALE. Klíčky majú výraznú horkú chuť, ktorá sa môže prejaviť napríklad v majonéze alebo šalátovej zálievke.

Ak je hlavnou zložkou vášho receptu cesnak a bude sa variť, možno si vystačíte s niekoľkými zelenými klíčkami ako pri vyprážaní alebo dusení. Horké tóny najlepšie vyváži niečo sladké, takže ak má jedlo obe tieto chute, nebojte sa pridať naklíčený cesnak.

Jednoduchý spôsob odstránenia zeleného klíčka

Cesnak jednoducho pozdĺžne rozrežte na polovicu a prstom vytiahnite zelený výhonok, ktorý odstráňte. Potom cesnak nasekajte, pomeľte alebo roztlačte.

Prečo mi klíči cesnak?

Väčšina cesnaku predávaného v obchodoch s potravinami je cesnak kuchynský (Allium sativum), ktorý má najdlhšiu trvanlivosť. Ak však cesnak nie je správne skladovaný, môžu sa objaviť klíčky. Najmä príliš veľa svetla, vlhkosti a tepla môže spôsobiť, že strúčiky cesnaku začnú klíčiť.

Ako vybrať a skladovať cesnak

Vyberte cesnak, ktorý je pevný a nemá známky hniloby. Aby ste predĺžili trvanlivosť, nechajte stonky cesnaku neporušené, aj keď odlamujete jednotlivé strúčiky. Ak je cesnak olúpaný, skracuje sa jeho trvanlivosť.

Cesnak skladujte na suchom mieste pri izbovej teplote a mimo dosahu svetla. Príznakom toho, že sa váš cesnak kazí, môže byť žltnutie a zelené výhonky uprostred strúčikov. Skladovanie cesnaku na chladnom a suchom mieste, napríklad v špajzi, znižuje pravdepodobnosť, že začne klíčiť. Ideálna je teplota okolo (15 až 18 °C) v sieti, papierovom vrecku alebo priedušnom košíku. Tým sa môže predĺžiť trvanlivosť cesnaku aj o niekoľko mesiacov!

Zdroj: https: //www.jessicagavin.com

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (1)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *