Získali ste ďalšie tekvice? Alebo možno ešte ani neviete, ako chutí tekvica, ale chcete si túto pochúťku uchovať na zimu?
Zozbierali ste veľké množstvo tekvíc? Alebo ešte ani neviete, ako chutí tekvica, ale chcete si túto pochúťku uchovať do zásoby na zimu? Naučte sa, ako spracovať tekvicu, aby vydržala čo najdlhšie.
Tekvice sú v mojej záhrade veľmi úspešnou plodinou, takže každú sezónu pestujem niekoľko odrôd. Milujem to divadlo, ktoré predvádzajú ťažké, ale kulinársky kvalitné tekvice, ktoré dostávam vždy koncom leta, keď sa bujné liany rozrastajú, až sa zmenia na more listov. A je tiež celkom príjemné mať po ruke dostatok tejto výživnej tekvice po celý rok. Väčšina tekvíc však nie je vhodná na skladovanie a aj v chladnej pivnici často po dvoch alebo troch mesiacoch zmäknú. Našťastie, tekvicu môžete uchovať aj niekoľkými inými spôsobmi, ktoré z nej môžu urobiť dobrú výzvu na chladné zimné dni
Krájanie a varenie tekvice
Prvým krokom je umyť tekvicu a potom ju nakrájať na dostatočne malé kúsky, aby sa zmestili do rúry. Väčšinu tekvíc, ktoré vážia menej ako 4,5 kg, možno ľahko rozrezať na polovicu, ale väčšie tekvice je najlepšie rozrezať na niekoľko menších častí.

Tvrdosť šupky sa líši v závislosti od odrody a pri niektorých odrodách (napríklad pri tekvici „Jarrahdale“) je vhodnejší silný, ostrý nôž alebo sekáčik. Po rozkrojení tekvice na dva alebo viac kusov použijem grapefruitovú lyžicu (väčšiu lyžicu so zúbkovaným okrajom) alebo malý nôž na odstránenie väčšiny semien, ktoré potom vložím do vedra.
Opláchnite kúsky tekvice a položte ich spodnou stranou nadol na veľký plech na pečenie s dostatočne vysokými stranami, aby sa do nich zachytávali šťavy, ktoré sa uvoľňujú pri varení tekvice. Pečte v rúre pri teplote 165 °F približne hodinu. To, že je tekvica hotová, spoznáte podľa toho, že dom vonia po tekvici, časť tekvicovej dužiny je potopená a na dne panvice je vidieť šťavu. Nechajte vychladnúť. Ak chcete urýchliť chladenie, vylejte šťavu, ktorá sa nahromadila na panvici.
Niektoré tekvice sú suchšie ako iné a aj odrody s veľmi malým množstvom dužiny môžu pri varení uvoľniť značné množstvo vody. Ak je uvarená dužina po oškrabaní zo šupky ešte veľmi mokrá, vložte ju na 20 minút do cedníka, aby z nej vytieklo viac šťavy.
Teraz máte tri skvelé možnosti, ako uchovať úrodu tekvíc: sušenie semien, mrazenie dužiny a výroba tekvicových téglikov.
1. Sušenie tekvicových semien

Všetky tekvice majú vo vnútri jedlé semená, ktorými môžete kŕmiť voľne žijúce vtáky (alebo kurčatá), ak ich nechcete jesť sami.
Prvým krokom je prepichnutie semienok a odstránenie väčších kusov tekvicovej dužiny. Zalejte ich vlažnou vodou a umyte, aby sa uvoľnilo viac dužiny.
Pomocou cedidla vyberte semená, ktoré plávajú na povrchu, do čistej misky. Prepláchnite ich čistou vodou a prepláchnite v cedníku. Nebojte sa, ak na semenách zostanú malé kúsky dužiny. Pri sušení takto opláchnutých tekvicových semienok na čistom bavlnenom uteráku sa väčšina vysušenej dužiny prilepí na uterák O niekoľko hodín neskôr môžete suché semienka preniesť na tanier. Pri bežnej izbovej teplote sú tekvicové semená dostatočne suché na to, aby sa dali skladovať približne týždeň. Správne vysušené semená spoznáte podľa toho, že sa po preložení na polovicu skôr zlomia, ako ohnú.
2. Mrazenie tekvice
Späť k našej varenej tekvici. V mnohých receptoch môžete použiť tekvicové pyré, ktoré sa dá ľahko skladovať v mrazničke. Uvarenú tekvicu stačí rozmixovať na pyré, na čo sa výborne hodí ponorný mixér, ktorý sa navyše ľahko čistí. Niektorí ľudia zmrazujú tekvicové pyré v plastových vreckách do mrazničky v porciách vhodných na vybrané recepty. Ak chcete mať istotu, že vám tekvica nezaberie v mrazničke príliš veľa miesta, jednoducho poukladajte vrecúška do mrazničky na plech a zmrazte ich spolu. Keď je pyré dostatočne pevné, môžete vybrať podnos a úhľadne uložiť vrecká do mrazničky. Na zmrazenie tekvicového pyré v menších množstvách použite silikónové formičky na muffiny alebo formičky na kocky ľadu.
3. Sušené tekvicové pyré
Ďalšou možnosťou skladovania tekvice je tekvicové maslo, ale nie je to jeden z najlepších spôsobov. Lepšou možnosťou je sušené tekvicové pyré.

Postup je jednoduchý. Pyré stačí ochutiť ako koláčovú náplň trochou hnedého cukru, škorice, klinčekov a soli.
Dajte si od všetkého trochu, pretože pri schnutí pyré sa chute koncentrujú. Zmes rozložte na silikónovú fóliu v sušičke ovocia a sušte ju niekoľko hodín pri veľmi vysokej teplote 57 °C. Ak nemáte sušičku ovocia, môžete pyré vysušiť aj v horúcej rúre. Po zaschnutí sa dajú kúsky ľahko odlepiť. Sušené tekvicové pyré môžete natrhať na kúsky alebo nakrájať na pásiky a zrolovať ako ovocné pásiky pre deti.
Zdroj: https: //www.growveg.co.uk